::ahli jawatankuasa::

Thursday, December 30, 2010

::tips tidur awal & bangun awal::

wuhuuuuu!!! cuti sem cuma tinggal 15 hari ja lagi hukhuk..dari start cuti 2 minggu lepas cam xdak pon aktiviti best yang aku buat..tiap-tiap hari bgun tidoq buat keja umah sikit,pastu ngadap laptop sampai petang pastu baru ingat nak makan pastu malam nagadap laptop lagi sampai ngantok..yang jadi masalah kat sini aku jenis yang susah nak tidoq malam..oleh itu mari kita tengok apa tips nak senang tidoq dan senang bangun awal..

  1. set kan masa yang wajib untuk kita tidoq..tapi selalu kita mesti la tidoq bila ngantok kan..kalau macam aku selagi tak pukoi 3 pagi jangan berangan nak tidoq sebab tu la effect dia susah nak tidoq la ni walaupon memang dah letih sangat.
  2. hentikan sebarang aktiviti yang boleh buat kita berjaga sampai lewat malam.. .selagi xngantok selagi tu la dok ngadap tv,laptop,sms,study...(study tu aku tak kot huhu tapi yang len tu mmg ya).
  3. sambil sambil dok amek feel nak lena tu cuba dengar lagu yang relaks dan mendayu-dayu
  4. cuba bagi ganjaran pada diri sendiri contohnya kalau aku boleh tidoq sebelom pukoi 12 malam ni sok aku boleh bangun pukoi 12 tengah hari...hahahaha bukan cam tu ya, cuba pikir ganjaran len.
  5. tapi ada gak seorang kawan pernah bagi tau kalau nak senang tidoq malam-malam cuba pakai stokin bila tidoq..dan aku memang pernah apply petua beliau time aku susah sangat nak tdo bila kt asrama..tp tak tau la berkesan ka tak tapi cam nyenyak semacam gak la bila tidoq maybe sebab memang dah letih kot..


kalau paksa diri tidoq awai pon mesti mata dok terkebil-kebil gak


dah 2-3 jam kebil-kebil baru leh rasa nikmat tidoq tak ingat dunia..


bila bangun pagi nak pi kelas mata tak bleh buka cam ni la...malu wooo orang tengok

gambar adalah sumber ihsan GOOGLE..cekian tima kacih...

10 comments:

  1. pandai kucing tu menegak badan nye...heheheheh

    ReplyDelete
  2. mizi nak ajak baca kisah sedih mizi

    http://contengcorner.blogspot.com/2010/12/sedih-yang-aku-redha.html

    ReplyDelete
  3. geram gilaaa tgk kucing tuhh ! hehe

    ReplyDelete
  4. tu bru kucing kalau tgk muka saya time tu mesti lg geram tau hahahah

    ReplyDelete
  5. tp iema tido awl pn kt kls ngntk gak...

    ReplyDelete
  6. kalu cam tu iema kena msuk klas yg ada cekgu/lecture ensem ..mesti bkesan tips ni huhu

    ReplyDelete
  7. 1st time aku tgk kucing tdoq cm tu....heeeeee

    ReplyDelete
  8. thnks polow me...hee
    adoi, kuceng2 wat sy bertambah geram...
    maju la peminat kuceng untk negara..yeahh!!!hehe

    ReplyDelete