::ahli jawatankuasa::

Wednesday, February 9, 2011

::berkawan baik dengan KAMUS::

hai haiiiiiii smuaaa!!!!..dah berapa hari tak apdet blog nih..punya la syok dok baca entry kat blog orang sampi blog sendiri pon tak ambik peduli hukhuk..silalah hukum saya sekarang saya bersedia terima dengan rela hati hukhuk..okey2 kali ni jom kita share pasai KAMUS..semua orang tau kan apa itu KAMUS..yang pasti bukan sejenis reptilia tau..selalu bila sebut ja kamus mesti pakat dok terbayang maksud perkataan BM ke BI..padahal kamus ni ada banyak lagi bahasa lain..

cek selalu dok mengeluh, awat laa dok balajaq BI dari sekolah rendah sampai unibersiti tapi tak fasih2 jugak padahal cek sendiri tau puncanya sebab cek tak praktikkan dalam percakapan,,,dan kalau cek mengeluh isu ni pada abah cek dia akan kata cam ni "laaa kamuih (kamus) dok ada awat tak guna??" "ada perkataan tak paham selak kamuih nanti paham laa, buat kamuih cam kawan"..dan dulu-dulu masa kecik kalau pi kedai buku mesti abah dok pesan lagu ni "jangan lupa beli kamuih, jangan dok beli menatang len" hukhuk..begitulah betapa pentingnya KAMUS pada pandangan abah cek..tapi malangnya cek langsung tak mewarisi sikap positif tu..

makin tinggi tahap pengajian kita makin tebal pulak kamus yang kita jumpa sampai tak gamak nak buka helaian yang ada..tapi dengan adanya teknologi canggih lagi terkini la ni kita dah tak payah susah nak usung kamus yang berat sampai 2 kilo sebab dah ada electronic dictionary hahha..kecik,ringan dan mudah dibawa kemana saja..taip ja perkataan yang kita nak dan ada banyak lagi bahasa bukan setakat BI..tapi bila cek balik umah cakap pasai kamus electronic ni kat abah cek kan baguih kalau dia kata cam ni "pizah beli la kamuih electronic senang skit nak guna time ngaji" ..tp dia tak kata pon cam tu hukhuk..tapi tak pa sebab kalau dalam laptop pon kita dah boleh install macam2 jenis kamus kan sekarang ni hehe..


::::::::
:::::::
::::::
:::::
::::
:::
::
:

14 comments:

  1. btol2 ~mcm upin ipin~ kamus huk22 i g clss pun kene bwk kamus tebal kt u tau :)

    ReplyDelete
  2. hahah..kamus ni mcm slah 1 gatjet kita gk kan heheh

    ReplyDelete
  3. yeahhh.. dulu masa skul kat kelantan, tiap2 hari baca sehelai muka surat kamus bm-bi. skang? den baco blog yooo.. haha..


    tikus anda ade dlm beg laptop saye...

    ReplyDelete
  4. ohhooo piah becok tlong ajaq tikus saya baca kamus ya hakhak

    ReplyDelete
  5. salam, dahsyat kawan dgn kamus.tak mampu den.hehe

    ReplyDelete
  6. comel entry ni..reminded me of my friend..die pg mane pun bawa kamus kecik dlm bag die..and die ske sngt bca kamus..(^_^)

    ReplyDelete
  7. wahhh...hebat kwn awk 2 kan heheheh

    ReplyDelete
  8. Kamus I ada dtg dgn cd, jadi I install software je, kamus berat tinggal kt rumah bagi kumpul habuk..hahah..

    ReplyDelete
  9. nk bli gk lah..t ley bwk g kelas kt u t..:)

    ReplyDelete
  10. kamos eletronik ni maheii nyah. huuhu

    ReplyDelete
  11. eyka mmg bkwn baek ngn kamus dr kcik lg.org bace novel n buku citer tp eyka baca kamus.hehehe ^^

    ReplyDelete
  12. betul3. kamus tu ibarat boyfriend la. hehehe . setiap hari kena guna. kena rujuk. heheheh :D

    ReplyDelete